top of page

תקנונים לאתרים – המשמעות והחובה

עודכן: 10 באפר׳

כפי שבאתר פיזי של חנות יש כללים של "עשה ואל תעשה" שהקונים והמבקרים בו חייבים להתנהל על פיהם, כך גם באתרים אינטרנטיים, אשר מהווים מקום של עסקים שיש להסדיר בו את הזכויות והחובות של המשתמשים. תקנונים אלה נגישים לרוב באמצעות "כפתור" מהמסך הראשי של האתר.


תנאי השימוש באתרי אינטרנט מהווים הסכם בין הבעלים של האתר, ובין המשתמשים והגולשים בו.  ההסכם קובע את הכללים והנהלים החלים על השימוש באתר, כולל הזכויות והחובות של שני הצדדים.

 

מהו הסכם תנאי שימוש?

תנאי השימוש באתר, המכונים גם "תנאים והגבלות", "אמנה לשימוש" או בשמות אחרים,  מגדירים כללים לשימוש באתר. זהו מסמך רשמי הכולל תנאים לגבי אחריות האתר ולעתים העסק הקשור אליו כלפי הגולש, והתחייבויות הגולש כלפי האתר.  המסמך מכיל בדרך כלל מדיניות פרטיות המבהירה כיצד נאספים פרטים על הגולשים באתר ומהן מגבלות איסוף זה, כללי שימוש בזכויות יוצרים באתר, כיצד מתבצעות רכישות באתר, אם האתר הוא מכירתי, ונושאים אחרים, גם לפי הרלבנטיות באתר הספציפי.


כשהאתר הוא מכירתי והתשלום בו נעשה באמצעות חברות אשראי, חברות אלה לרוב יחייבו את האתר בהעלאת תנאי שימוש לאתר ואף יבחנו את המסמך לפני שיעניקו לבעלי האתר אפשרות לעשות שימוש בכרטיסי אשראי ברכישות באתר.


תקנון טוב מגן על בעל האתר באמצעות הבהרת הכללים של השימוש באתר ומגן על הגולשים כי הוא מעניק להם מידע על איך האתר מתנהל, מה אפשר להפיק ממנו ומהן המגבלות בשימוש.


בעלי אתרים רבים אינם מודעים לחובתם להעלות תנאי שימוש לאתרם והם נחשפים לתביעות. גולשים רבים אינם מודעים לתנאי שימוש באתרים ואינם יודעים מהם הכללים על פיהם הם משתמשים באתר, והם חשופים לעצירת פעילות וסנקציות שונות באתרים שונים.


האם רוב הגולשים עוצרים לקרוא את הסכם השימוש?

סקר יורוברומטר (סדרת סקרי דעת קהל שנערכים מדי שנה במדינות האיחוד האירופי, במגוון רחב של נושאים) מצא כי 67% מהאנשים לא טורחים לקרוא את הסכמי השימוש, התנאים וההגבלות באתרים השונים, ואילו 38% מאלה שכן קראו אותם, לא הצליחו לפענח אותם ולהבין מה משמעותם. זה צריך להדליק נורה אדומה לבעלי האתרים, שהתקנון שלהם מובא בשפה משפטית אטומה לרוב הגולשים, במיוחד באתרים שמוכרים מוצרים והתקנון שלהם מגן עליהם. 


הטענות לגבי אי קריאת הסכם השימוש היו:

- "ראית אחד, ראית את כולם". כלומר, אם קראתי תקנון אחד באתר מסוים, אין לי סיבה לקרוא בכל האתרים.

- "עד כמה כבר המונחים האלה באמת יכולים להזיק לי? אני לא זוכר שאי פעם החלטתי לא להשתמש במשהו בגלל התנאים וההגבלות שלו"

- "לא ידעתי שיש בכלל תקנון כלשהו"


חלק מהאתרים מאלצים את הגולש לחתום על קריאת התקנון לפני השימוש באתר וזאת באמצעות  חלון קופץ המחייב את המבקרים להסכים לתנאים ולהגבלות לפני שהם ממשיכים לעמוד המוצר שהם מעוניינים לרכוש או הכתבה שהם מעוניינים לקרוא  במקרים אחרים, יש הסכם כלשהו במקום יחסית נסתר בעמוד, וכמעט אף גולש לא מתייחס אליו, אלא אם מדובר באתר של רכישות, והגולשים רוצים לדעת מה הכללים בזמן רכישה.  


מדוע בכלל אתר זקוק לתקנון או להסכם שימוש?

אתרים זקוקים לתקנון כללי שימוש כדי להגן על בעלי האתרים ולהגביל את חשיפתם לתביעות, ומצד שני לתת לגולשים הגדרה טובה של מה מותר להם ומה אסור להם מבחינת השימוש באתר. לדוגמא, תקנון של אתר שבו גולשים מעלים תוכן חייב להכיל הגבלות לגבי אחריות בעלי האתר והגולשים לגבי תוכן שאינו ראוי והאופן שבו מטופל תוכן כזה והגולשים אשר העלו אותו. כפי שכתבתי לעיל, חברות אשראי מחייבות שבאתר יהיה תקנון לפני שהם יסכימו להעניק שירותי אשראי לאתר.


בתקנונים שאני כותבת לאתרים אני מגנה על בעלי האתרים באמצעות בהירות רבה לגבי מה מוצע באתר, כיצד הוא מתנהל ומה הכללים אותם הכללים צריכים לכבד.  אני מבטיחה כי התקנונים הינם סבירים והגיוניים ויעמדו במבחן משפטי אם חלילה יגיעו לבחינת בית המשפט בעקבות תביעה. התקנונים מגינים על בעלי האתרים מפני תוכן שמעלים הגולשים שמפר זכויות של גולשים, אנשים ובעלי עסקים. התקנונים מנסחים באופן ברור כללי קהילה המונעים תכנים בלתי קבילים ובלתי סבירים. אם יש לכם אתר או אתם מתכוננים להעלות אתר אשמח לספק לכם תקנון ולייעץ לכם האם האתר שלכם חשוף לתביעות.

13 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page